maanantai 21. kesäkuuta 2010

Köyhäilyn perusteet

Aloitan listaamalla ylös niitä kaikista helpoimpia ja yksinkertaisimpia tapoja vähentää rahanmenoa. Mielestäni näillä valinnoilla elämänlaatu ei kärsi hiukkaakaan, mutta lompakko kiittää.

  1. Nosta esim. kahden viikon (tai kuukauden) ruoka- ja käyttörahat käteiseksi. Kun raha on käteisenä, et ylitä tiliäsi ja olet koko ajan kärryillä siitä, paljonko rahaa on vielä jäljellä.
  2. Suosi isoja marketteja, pikkukaupoissa hintataso on yleensä korkeampi.
  3. Käy ostoksilla mahdollisimman harvoin, esim. kerran viikossa isot ruokaostokset ja välissä vain maitovarastojen täydennystä... Tämä tosin vaatii suunnitelmallisuutta ja ennakoimista viikon ruokalistojen kanssa.
  4. Suosi kauppojen omia merkkejä, S-ryhmän kaupoissa X-tra ja Rainbow, K-ryhmän kaupoissa Euroshopper ja Pirkka. Tuotteet ovat yleensä yhtä laadukkaita, kuin vastaavat kalliimmat brändituotteet. (Oma suosikkini on nykyään X-tran light cola, ainakaan minä en huomaa mitään eroa tavalliseen Coca Cola lightiin.)
  5. Vertaile kilohintoja: iso pakkaus ei aina tule halvimmaksi. Esim. lähi Prismassa makaronit kannattaa ostaa 400g paketeissa sen kilon pussin sijaan.
  6. Osta etenkin lasten ulkoiluvaatteet ja kengät alennusmyynneistä varastoon. Loppukeväästä kannattaa suunnata talvihaalarikaupoille: saatat saada seuraavaksi talveksi upouuden haalarin puoleen hintaan.
  7. Älä osta aina uusia muovipusseja, vaan käytä kankaisia kauppakasseja. Se on paitsi taloudellista, myös ekologista.
  8. Osta käsisaippua ja pyykinpesuaineet isoissa pakkauksissa (Esim. Lidlistä saa 5kg pakkauksia pyykinpesuainetta) ja laita saippua kotona pumppupulloihin ja pyykinpesuaine esim. Orthexin muoviseen kaatorasiaan. Täytä aina, kun pullon/purkin pohja alkaa häämöttää. (Tämä muuten toimii myös silloin, jos et halua vieraidesi näkevän, että käytät halpatuotteita: osta jauhoille, hiutaleille, muroille, sokerille, korppujauholle yms yms. omat purkit ja heitä tuotteen oma paketti menemään/piilota komeron peränurkkaan.)

    Alla esimerkki omasta pyykkikaapistani: pesujauheet valko- ja kirjopyykille on kaadettu Tupperwaren 1,5l astioihin. 5kilon täyttöpakkaukset majailevat vaatekomeron perällä.
  9. Käyttövaatteiden tulisi olla kestäviä, etenkin lapsilla, sillä niitähän pestään ja pidetään kerta toisensa jälkeen. Sen sijaan juhlavaatteet ja -kengät voivat olla muutakin kuin parasta laatua. Tytöilläni on juhlamekkoja, joita on tullut pidettyä vain yksissä tai kaksissa juhlissa ja sitten ovat jääneet pieniksi. Katsopa vaikka torilla myynnissä olevia (ei niin laadukkaita, mutta halpoja ja söpöjä) mekkoja, tai käväise huuto.netissä tarkastamassa käytettyjen juhlavaatteiden tarjonta.
  10. Pese vain oikeasti likaiset vaatteet, älä heitä vaatteita pyykkikoriin siksi, että ne ovat jääneet lojumaan sohvalle tai lattialle ja haluat siivota ne nopeasti pois silmistäsi.
  11. Jos pidät leipomisesta/ruoan laittamisesta, onnittele itseäsi! Voit leipoa sämpylät, ruisleivät, keksit, kakut yms. sekä valmistaa ruoat alusta alkaen itse. Einekset ja puolivalmiit tuotteet ovat kalliita. Tuore leipä on niin ikää kallista kaupasta ostettuna, mutta kotitekoisena se on todella edullista ja ennen kaikkea hyvää! Kun leipomiseen tulee rutiinia, ei oikeasti tarvita juurikaan ylimääräistä aikaa vaikka nyt sämpylöiden tekaisuun. (Onnistuu siis jopa neljän lapsen kanssa, eikä tunnut työläältä tai vastenmieliseltä).
  12. Älä heitä ruokaa hukkaan! Jos et jaksa kerralla syödä kaikkea valmistamaasi ruokaa, pakasta osa tulevaa käyttöä varten tai syö seuraavana päivänä lounaaksi (mutta älä unohta purnukkaan jääkaapin perälle, josta sapuska löytyy kahden viikon kuluttua pilaantuneena). Muista, että esim. kuivahtaneista pullista tai vaalean leivän viipaleista voi tehdä köyhiä ritareita tai pullavanukasta.
  13. Herkkuihin tapasi kulua meidän perheessä ihan tolkuttomasti rahaa: colaa juotiin lähes joka välissä, karkkia ja sipsejä popsittiin ainakin viikonloppuiltaisin, jätskiä, keksejä, pullaa yms yms. mussutettiin myös usein. Jokin aika sitten päätimme mieheni kanssa, että colan juominen rajoittuu 1,5l pulloon viikonlopussa (meillä lapset eivät vielä perusta limsoista, ovat tyytyväisiä mehuun). Arkena voi juoda vallan mainiosti colan tilalla vettä, se on sitä paitsi hampaillekin parempi. Sipsit voi korvata itse tehdyillä PopCorneilla ja keksejä on tosi helppo leipoa itse. (Pyrin myöhemmin laittamaan reseptit ja ohjeet muutamiin suosikkikekseihini.) Karkinsyöntiäkin vähennettiin. Eli herkkujen suhteen kohtuullisuutta!!! Mitä iloa on muutenkaan mässätä maha täyteen karkkia ja sipsejä, kun lopputuloksena on paha olo ja turpea maha?!
  14. Harrasta jotain edullista/ilmaista: kuntosalijäsenyys maksaa lähes 700e vuodessa, sen sijaan lenkkeily lähipururadoilla on ilmaista (Noh, lenkkarit ja juoksutrikoot se vaatii)! Tämä onnistuu parhaiten, jos saat itsellesi lenkkikaverin, ruvetkaa vaikkapa treenaamaan yhdessä ensi kesän puolimarathonia varten :) Lukeminen on myös ilmaista, kunhan muistaa palauttaa kirjaston kirjat ajoissa. Katso paikallislehden menovinkit, sieltä saattaa löytyä ilmaisia tai lähes ilmaisia konsertteja, näyttelyitä jne.

Olisihan noita säästövinkkejä vaikka kuinka, mutta tähän hetkeen ei tule enempiä mieleen. Sen sijaan mielessäni on vielä paljon muita asioita, joilla omaa elämänlaatua voi nostaa -aivan ilmaiseksi!!!

  1. Pidä huolta hygieniasta: puhtaat hiukset ja iho + raikas suu ovat a ja o. Omanarvontunto laskee kyllä kuin lehmän häntä, kun peilistä vastaan tuijottaa hikinen takkutukka. :)
  2. Siivoa asunto turhasta rojusta. Meillä oli (ja osittain on edelleen) kaapit ja varastot täynnä kamaa. Kun tavaraa on paikat väärällään, on vaikea pitää asuntoa siistinä ja kaaos syntyy kuin silmänräpäyksessä. Mitä vähemmän turhaa, sitä väljempää ja mukavampaa on asua. Näin siis ainakin meillä. Ylimääräisen tavaran voi myydä kirpputorilla (älä kuitenkaan ylihinnoittele tavaroitasi, myy mieluumin huokealla, niin pääset varmasti mahdollisimman monesta eroon) tai antaa esim. lahjaksi eteenpäin. Oikeasti! Sellofaaniin pakattu, käytettykin tavara, näyttää juhlavalta ja kuin uudelta. Jos lahjan saaja on vähänkään ekohenkinen, voit oikein mainostaa kuinka olet ottanut lahjaa valitessa kestävän kehityksen huomioon.
  3. Huolittele ulkonäkösi: seiso ja kävele selkä suorana, harjaa hiukset, sipaise vähän meikkiä, silitä vaatteesi ja opettele käyttämään niitä valmistujais/ylioppilas/rippilahjaksi saamiasi hienoja koruja... Huoliteltu olemus antaa itsevarmuutta ja on tyylikästä!
  4. Kodin sisustuksessa kannattaa muistaa, että yleensä niukka linja on tyylikkäämpi, kuin runsas, täyteen ahdettu. Edullisin tapa tuunata kotia on muuten järjestellä tavarat: piilota paperipinot ja muut henk. koht. tilpehöörisi kaappeihin, mappeihin ja laatikoihin. Se toimii!


Eilen mun tyylikästä köyhäilyä oli ranskalainen manikyyri. Tykkään tosi paljon laittaa kynsiä, mutta omani ovat sen laatuiset, että liuskoittuvat helposti ja lohkeilevat. En siis ole aikoihin edes jaksanut kynsiäni lakata. Mutta nyt tein sen, kun löysin sattumalta WC:n laatikoita siivotessani manikyyrikynsilakat. Olin ostanut ne pari vuotta sitten ystäväni häihin, ja epäilin ovatko vallan kuivahtaneet... mutta vielä mitä! Kynsistä tuli ihanat ja itselle tuli tosi hyvä mieli, kun sain helpolla ja ilmaiseksi huolitellun ilmeen käsiini. Laitan kuvan kynsistä jahka kerkiän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti